Uneori ne alegem profesia. Iar uneori profesia este cea care ne alege pe noi

17 / 01 / 2024 /by Valentin Moroeanu

Într-un interviu exclusiv acordat revistei Forbes, Valentin Moroeanu, fondator și managing partner la Moroeanu & Asociatii, aduce în prim-plan esența diferențelor dintre un avocat strălucit și unul obișnuit. Descoperiți în acest articol calitățile care l-au propulsat în fruntea domeniului litigiilor din asigurări și de ce este necesar pentru a triumfa în cele mai dificile procese.


Cum te-ai decis să alegi profesia de avocat?

Sincer. Am citit prea multe cărți de-ale lui John Grisham. Un fel de „Suits” al zilelor noastre, dar mai apropiat de realitatea avocaturii de litigii. Recomand cărțile lui John Grisham și filmele făcute după aceste cărți oricărui tânăr care aspiră la profesia de avocat.

Ni s-a șoptit (din piață) că ești un avocat pe care nu ți-ai dori să-l întâlnești  ca adversar în sala de judecată. Cărui fapt crezi că se datorează succesul de care te bucuri în profesie?

Aici aș putea avea mai multe răspunsuri. Adevărul este însă că am ajuns într-un punct în care cred cu convingere că uneori ne alegem profesia, iar uneori profesia este cea care ne alege pe noi. Eu sunt unul dintre norocoșii care fac parte din cea de-a doua categorie.

În același timp, disciplina muncii, organizarea și aplecarea cu răbdare asupra fiecărui element al dosarului sunt factori care contribuie la succesul de care ne bucurăm în instanță. Sunt aspecte care nu se văd și care nu sunt sexy pentru publicul larg, dar care fac în mod constant diferența dintre a câștiga sau a pierde. Iar noi avem prostul obicei de a câștiga.

La ce te referi când afirmi că poți avea mai multe răspunsuri?

Este simplu. Un avocat bun trebuie să aibă întotdeauna mai multe soluții, răspunsuri dacă vrei, pentru una și aceeași întrebare. Nu se știe niciodată de care dintre ele vei avea nevoie.

Te-ai referit mai sus la noroc. Te consideri un om norocos?

Sunt un om foarte norocos. Doar că nu în sensul pe care o publicație de business și-ar dori să-l audă în cadrul unui interviu. Sunt norocos și recunoscător pentru familia care mă așteaptă acasă după fiecare zi de lucru. Și sunt norocos pentru că profesional fac ceea ce-mi place.

Cât de important este să faci ceea ce-ți place?

Extrem de important. Să-ți placă ceea ce faci poate face diferența între o viață împlinită și o viață… hai să spunem mai puțin împlinită.

Am citit de curând un fragment care ilustrează perfect răspunsul la această întrebare și pe care pe care mă voi strădui să-l reproduc din minte cât de bine pot. Fericit cel care iubește ceea ce face. Căci el nu va simți că muncește nicio zi din viață.

Care crezi că este cea mai importantă calitate a unui avocat de litigii?

Un litigator de succes este cumulul mai multor calități umane și profesionale. El trebuie să fie un actor, un fin psiholog, un bun detectiv, să înțeleagă modul în care funcționează viața și să reflecteze cu atenție și aplecare la toate elementele dosarului. Dar calitatea care va determina într-un final, pe termen lung, procentul litigiilor câștigate versus procentul litigiilor pierdute este determinarea. Și mă refer aici la acea determinare aproape obsesivă în care refuzi să te predai, refuzi să mori și transmiți adversarului tău mesajul că pe aici nu se trece.

Am câștigat multe milioane de euro în favoarea clienților noștri, în procese în care adevărul era undeva la mijloc – a se înțelege că le puteam pierde la fel de bine cum le-am câștigat –, dar în care am manifestat o determinare de neclintit ce a făcut într-un final diferența.

Care crezi că este diferența dintre un avocat strălucit și un avocat obișnuit?

Un avocat strălucit dezvoltă aptitudinea de a prezenta situații complicate în cuvinte simple. Un avocat nu prea strălucit dezvoltă în timp obiceiul de a prezenta complicat chiar și situațiile simple.

Există adversari pe care nu-ți dorești să-i întâlnești în instanță?

Când ajungi să practici o disciplină la cel mai înalt nivel, dezvolți un respect sincer pentru adversari, iar respectul este un antidot bun pentru orice formă de teamă. Sentimentul care mă încearcă de fiecare dată când întâlnesc un adversar pe care îl respect este acela de curiozitate, iar nu unul de teamă. Mă joc în minte cu diferite scenarii posibile și încerc să fac proiecții despre cum ar aborda anumite aspecte din dosar sau despre cum ar reacționa la diverse mutări pe care le putem face noi. Este un adevărat joc de șah.

Care a fost cea mai mare satisfacție profesională pe care ai trăit-o?

Au fost multe proiecte în care am avut satisfacții. Și mă refer aici la sentimentul care te încearcă dincolo de câștigarea unui dosar. Îmi aduc aminte de o situație petrecută în urmă cu câțiva ani, când s-a nimerit să așteptăm în aceeași zi soluția din trei dosare distincte, toate cu un grad ridicat de complexitate, toate cu adversari de calibru și toate cu o miză importantă pentru clienții noștri.

La acel moment ne aflam în fața a patru scenarii posibile. Scenariul de coșmar, în care am fi pierdut toate cele trei dosare, scenariul nu foarte bun, în care am fi câștigat un dosar din trei, scenariul bun, în care am fi câștigat două dintre dosare, și scenariul excepțional în care am fi câștigat toate cele trei dosare. Îmi amintesc că mă trecea un fior, dar nu la gândul că am fi putut pierde toate cele trei dosare, ci la gândul că le puteam câștiga.

Undeva spre final de program, asistenta mea a intrat în birou și mi-a comunicat soluția pronunțată în ultimul dosar pe care îl așteptam. Le câștigasem pe toate trei.

Satisfacția enormă pe care am trăit-o la acel moment era dincolo de soluții, de miza dosarelor sau de onorariile de succes pe care urma să le încasăm. Satisfacția venea din faptul că acela a fost un prim moment în care am realizat că suntem cu adevărat buni în ceea ce facem și că suntem o forță în materie de litigii.

Frumos! Cum ați sărbătorit?

După ce ne-am felicitat între noi și ne-am îmbrățișat. După ce am informat clienții în legătură cu soluțiile obținute. Am băut în liniște un pahar de vin și m-am minunat în mintea mea de ce am putut să realizăm. Iar pentru mine a fost suficient. Și, da, știu că sunt puțini oamenii care vor înțelege la ce mă refer. Respect celor care vor înțelege.

Cum vezi viitorul avocaturii de litigii? Care crezi că vor fi tendințele?

Viteza și lipsa de răbdare sunt tendințe deja prezente și care cred că se vor accentua în perioada imediat următoare.

Epoca pledoariilor interbelice a apus, din păcate, iar avocatul trebuie să se adapteze și să fie pregătit să-și susțină cazul atât în cadrul unei pledoarii de 10 minute, cât și în cadrul unei pledoarii de 3 minute.

În același timp, avocatul trebuie să țină pasul cu tehnologia și să valorifice la maximum orice resursă care i-ar putea salva timp sau care i-ar putea ușura munca.

Nu cred că AI-ul va înlocui prea curând avocatul de litigii, însă în mod cert vor fi dezvoltate tehnologii din ce în ce mai avansate, care vor putea fi utilizate în vederea automatizării multora dintre task-urile mondene.

Care sunt planurile de viitor?

Pentru anul 2024 ne propunem să ne consolidăm poziția pe harta avocaturii de litigii și să ne păstrăm poziția de leader în domeniul litigiilor din asigurări.

Sursa: https://www.forbes.ro/uneori-ne-alegem-profesia-iar-uneori-profesia-este-cea-care-ne-alege-pe-noi-368578

2024-01-17T17:27:54+02:00
MOROEANU & ASOCIAŢII